SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

Σύντομη ιστορία της Κεφαλλονιάς

Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στη θέση «Σπήλιος» στα Χαλιωτάτα, και στη χερσόνησο του Φτουρνιά στο Φισκάρδο οδηγούν στην βεβαιότητα της πρώιμης -προϊστορικής- κατοίκησης της Κεφαλλονιάς.

Η Κεφαλλονιά υπήρξε σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο (από το 13ο αιώνα π.Χ.) και μαζί με την Ιθάκη έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τον Οδυσσέα (1184-1174π.Χ.).

Δωρικοί ναοί του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ. μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο του πολιτισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Θουκυδίδης απεκάλεσε την Κεφαλλονιά Τετράπολη. Οι τέσσαρες αυτόνομες, δημοκρατικές και ανεξάρτητες πόλεις που την αποτελούσαν ήταν η Πάλη, η Σάμη, η Κράνη και οι Πρόννοι. Οι θεοί που λατρεύονταν στην Κεφαλλονιά καθώς επίσης και τα αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν τη σχέση του νησιού με τον Ελλαδικό κορμό. Το 188 π.Χ. η Κεφαλλονιά κατακτήθηκε ολοκληρωτικά από τους Ρωμαίους. Κατά την Βυζαντινή περίοδο απετέλεσε ανεξάρτητο Ναυτικό Θέμα, το Θέμα της Κεφαλληνίας (9ος – 11ος αι.), με σκοπό να συνεισφέρει στην άμυνα της αχανούς Αυτοκρατορίας. Κατά διαστήματα η Κεφαλλονιά δέχθηκε πολλές και συχνές βαρβαρικές επιδρομές.

Πρόσκαιρη κατοχή είχε ο Robert Guiscard, ο Roger II ο Σικελός, ο Μαργαριτώνης μέχρι που το 1195 την ηγεμονία ανέλαβε ο οίκος των Orsini για να την παραδώσει το 1357 στους Tocchi. Η μικρή χρονικά τουρκική κατοχή έληξε με την κατάκτηση της πρώτης πρωτεύουσάς της, του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου από τους Ενετούς (και Ισπανούς) το 1500.
Η Ενετοκρατία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια. Το 1797 οι Γάλλοι εξεδίωξαν τους Βενετούς κι ένα χρόνο μετά, οι συμμαχικοί στόλοι Ρωσίας-Τουρκίας υποδαύλισαν την επανάσταση κατά των Γάλλων και έτσι σχηματίστηκε η Επτάνησος Πολιτεία. Η σύντομη Γαλλική κατοχή που ακολούθησε (1807-1809) διακόπηκε από τους Άγγλους οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το 1864, χρόνο ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Το 1940 μέχρι το 1943 οι Ιταλοί βρέθηκαν να έχουν κατακτήσει το νησί μας, και τον Σεπτέμβριο του 1943, κατά την Ιταλογερμανική σύρραξη, χιλιάδες Ιταλοί στρατιώτες της Μεραρχίας Άκουϊ σφαγιάστηκαν από τους Γερμανούς. Την ίδια περίοδο βομβαρδίστηκε το νησί από γερμανικά αεροπλάνα και υπήρξαν δεκάδες θύματα και εκτεταμένες καταστροφές κτιρίων.

Το μικρό διάστημα της Γερμανικής κατοχής ακολούθησε ο εμφύλιος.

Οι καταστροφικοί σεισμοί του Αυγούστου του 1953 άλλαξαν δραματικά την πορεία του νησιού. Η πρωτεύουσα του νησιού, και τα περισσότερα χωριά καταστράφηκαν εντελώς ενώ υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί, τραυματίες και άστεγοι. Η μετανάστευση και η φυγή προς τη ναυτιλία ως διέξοδος στην ανεργία τα χρόνια που ακολούθησαν τον σεισμό του 1953 έφεραν, όχι μόνο την πληθυσμιακή κατάρρευση της Κεφαλλονιάς, αλλά τον οικονομικό μαρασμό, την πολιτιστική και κοινωνική απραγία.

Η δεκαετία του ’80 αποτελεί την περίοδο της αναστροφής. Στην απογραφή του 1981 η Κεφαλλονιά είχε την θλιβερή πρωτιά σε πληθυσμιακή μείωση σε όλη την Ελλάδα. Είκοσι χρόνια μετά το νησί βρισκόταν στις πρώτες θέσεις σε αύξηση πληθυσμού στην Ελλάδα και σήμερα συνεχίζει σταθερά την αναπτυξιακή του πορεία αποτελώντας μια από τις πιο δυναμικές τουριστικές περιοχές της Ελλάδας.

to-topto-top