SEARCH SITE BY TYPING (ESC TO CLOSE)

Skip to Content

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ & ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΛΑΣΣΗ

Αργοστόλι: πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις περισσότερες δραστηριότητες. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και βρίσκεται ασφαλώς τοποθετημένο στο εσωτερικό μέρος του τρίτου φυσικού λιμανιού της Μεσογείου. Παρόλο που η μαρίνα, δεν λειτουργεί ακόμη, από την πλευρά της πόλης μπορούν να ελλιμενισθούν με ασφάλεια αρκετά σκάφη.

Η φροντισμένη και σύγχρονη αυτή Κεφαλλονίτικη πρωτεύουσα, γοητεύει και εντυπωσιάζει όσους την επισκέπτονται. Η αρχοντική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την πληθώρα και ποικιλία των καταστημάτων, τους περιποιημένους και καθαρούς δρόμους, τα καλαίσθητα οικοδομήματα συμβάλουν στη δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών. Το καλό οδικό και θαλάσσιο δίκτυο διευκολύνει την περιδιάβαση κάθε γωνιάς τού νησιού και επιτρέπει την απεριόριστη διεύρυνση των οριζόντων του περιηγητή. Συχνότατη είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Ληξούρι.

Περπατώντας στην πόλη – Αξιοθέατα

Οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν το Αργοστόλι και άφησαν πίσω τους μόνο δυο οικήματα στην πόλη, δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής επηρεασμένης από το baroque: το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΚΕΝΤΙΛΙΝΗ-ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ στο ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ (οδός Ριζοσπαστών), διαγώνια σχεδόν με την ιστορική ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, και το αρχοντικό του ΒΡΕΤΤΟΥ (δίπλα στην Βιβλιοθήκη). Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στεγάζει πάνω από 60.000 βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σπάνια. Επίσης στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η περίφημη συλλογή των Βαλλιάνων. Στο ισόγειο του μεγαλόπρεπου κτιρίου υπάρχει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Το αρχειακό υλικό του απεικονίζει το ιστορικό παρελθόν του νησιού, από τον 15ο αι. μέχρι και τους σεισμούς. Αντικείμενα από την αστική τάξη αλλά και από την αγροτική, φωτογραφίες, ενδυμασίες, έπιπλα, αντικείμενα λατρείας κοσμούν το χώρο. Από την επάνω πλευρά του κτίσματος υπάρχει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ όπου υπάρχουν έγγραφα τοπικού ενδιαφέροντος από τον 16ο αι., ενώ κοντά βρίσκεται και το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Εκτίθενται παλαιολιθικά εργαλεία, νομίσματα, ευρήματα ανασκαφών από τους αρχαίους μυκηναϊκούς τάφους της Κεφαλληνίας, γλυπτά, καθώς και το περίφημο μωσαϊκό (6ος αι. π.Χ.) με τα δελφίνια. Απέναντι από το Αρχαιολογικό βρίσκεται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ». Ιδρύθηκε το 1848. Φιλοξένησε –και φιλοξενεί- μεγάλους θιάσους και συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του νησιού. Κοντά στην ιστορική ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, στη μεγάλη κεντρική πλατεία που σφύζει από ζωή και κίνηση όλες σχεδόν τις ώρες, βρίσκεται το ΙΔΡΥΜΑ ΦΩΚΑ-ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ. Το οίκημα που κτίσθηκε στα σχέδια του παλαιότερου είναι αντίγραφο των σχεδίων της παλαιάς οικίας των αδελφών Φωκά. Υπάρχουν νομίσματα και λιθογραφίες Επτανησιακού ενδιαφέροντος. Από την επάνω πλευρά της πλατείας είναι ο Παιδικός Κήπος και απέναντί του, ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΝΑPIER, δωρεά από την οικογένεια του Άγγλου Τοποτηρητή Charles James Napier. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε δημοτικό αλσύλλιο. Διάσπαρτοι πίνακες στον Κήπο ξετυλίγουν την ιστορία του, ενώ λίγο μετά την είσοδο στέκει η προτομή του Napier.

Το βραδάκι, αξίζει να περπατήσετε στον γουλόστρωτο πανέμορφο παραλιακό δρόμο, αλλά και στο εμπορικό ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ, στην αρχή του οποίου υπάρχει η αξιόλογη Ορθόδοξη ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ με το χρυσό ξυλόγλυπτο παλαιό τέμπλο της. Στη μέση σχεδόν αυτού του πεζόδρομου είναι η Καθολική εκκλησία και λίγο πιο κάτω η ιστορική ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ, η πρώτη πλατεία του Αργοστολίου, με το περίφημο ρολόι. Επισκεφθείτε τον ΠΎΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ και οδηγηθείτε με τις φωτογραφίες που εκτίθενται εκεί, στο χθες.

Νυκτερινή ζωή

Τη νύχτα η πρωτεύουσα είναι διαφορετική. Εντυπωσιακή, ζωντανή και φανταστική –όπως στο πρωϊνό φως- και γεμάτη από νυχτερινή ενέργεια. Μόλις τα φώτα ανάψουν, το Αργοστόλι ζωντανεύει προσφέροντας σε κάθε έναν κάτι: χαρά, διασκέδαση, πολλή μουσική, γεύσεις και ποτό. Στη Λάσση, αλλά ειδικότερα στο Αργοστόλι υπάρχουν πολλά clubs και bars που κρατούν τη νύχτα … φρέσκια μέχρι την ανατολή του ήλιου.

Περιπλανήσεις κοντά και μακριά από το Αργοστόλι

ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΣΣΗΣ: Αξίζει να περπατήσετε εκεί. Θα συναντήσετε τους ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟΥΣ και τις ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ, μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο όπου το θαλασσινό νερό κατακρημνίζεται σε υπόγεια σπήλαια και μετά από διαδρομή 14 ημερών εκβάλλει στο άλλο άκρο της Κεφαλλονιάς, στην περιοχή της Σάμης. Μεγάλος μύλος κάνει ορατό το φαινόμενο. Λίγο μετά τις Καταβόθρες το ΦΑΝΑΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, με τα θαυμάσια ηλιοβασιλέματά του, αποτελεί αντιγραφή του παλαιού που κτίσθηκε το 1829.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΦΑΓΗΣ ΙΤΑΛΩΝ: Στα 400 περίπου μ. και στο δεξί σας χέρι, υπάρχει όρυγμα για να θυμίζει τη σφαγή της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui κατά την Ιταλογερμανική σύρραξη στην Κεφαλλονιά (η σφαγή έλαβε χώρα σε πολλά μέρη του νησιού). Στο ύψωμα του λόφου υπάρχει κεντρικό μνημείο σε ανάμνηση του απάνθρωπου και τραγικού αυτού γεγονότος.
Ο δρόμος σμίγει με τον κεντρικό δρόμο της Λάσσης, το πλέον πολυσύχναστο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, που πρόσφατα έχει συνδεθεί με το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου κατά το ταξίδι του προς τη Ρώμη.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ: Υπάρχει στο ύψωμα μεταξύ της περιοχής Λάσσης και Σπηλίων. Εκεί ήταν το πρώτο ασκητήριο του Προστάτη του νησιού, όταν τον 16ο αι. ήλθε στην Κεφαλλονιά.

ΚΟΥΤΑΒΟΣ: Αν είστε περιπατητές, δοκιμάστε να κάμετε τον γύρο του περιαστικού οικολογικού πάρκου, του Κουτάβου. Στο οικοσύστημα φιλοξενούνται μερικά από τα σπάνια είδη χλωρίδας του Κεφαλληνιακού χώρου και τα πτηνά που διαβιούν εκεί, προστατεύονται. Η διαδρομή απλώνεται γύρω από την λιμνοθάλασσα και «κλείνει» με την ιστορική ΓΈΦΥΡΑ DE BOSSET. Η Γέφυρα με τις κομψές λίθινες καμάρες είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί θαύμα μηχανικής του 1813. Κατασκευάστηκε με απόφαση και σχέδια του διοικητή Κεφαλληνίας επί Αγγλοκρατίας και μηχανικού Charles-Philippe de Bosset για να δώσει λύση στο βασανιστικό πρόβλημα πρόσβασης στο Αργοστόλι και στην αποφυγή του τότε ελώδους και νοσηρού Κουτάβου. Σήμερα, η Γέφυρα σε συνάρτηση με την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό και λειτουργικό σύνολο, κόσμημα και θησαυρό του Αργοστολίου.

ΡΑΖΑΤΑ: Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι, αλλά κυρίως μπορείτε να δείτε τα ερείπια της μιας από τις 4 πόλεις-κράτη της Κεφαλλονιάς, της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ, η Ακρόπολη της οποίας βρίσκεται στο λόφο, στο μυχό της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.

ΦΑΡΑΚΛΑΤΑ: Δείτε το ιστορικό σπίτι του γνωστού Κεφαλλονίτη-Ρουμάνου ποιητή Παναϊτ Ιστράτι. Στο χωριό, εκτός από το καμπαναριό, υπάρχουν αρκετά σπίτια που σώθηκαν από τον σεισμό του 1953.

ΔΕΙΛΙΝΑΤΑ: Δείτε το παλαιό ελαιοτριβείο και την εκκλησιά της Παναγιάς της Λάμιας με το τέμπλο του 18ου αι.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΝΙΑΣ. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΟΥΤΗ: Καθώς προχωρούμε προς το βόρειο μέρος της Κεφαλλονιάς και στο ύψος του Αγκώνα –περιοχή Θηνιάς-, απλώνεται στα πόδια μας η γραφική παραλία της Αγίας Κυριακής με άμμο και βότσαλα. Στις μικρές ψαροταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει φρέσκο ψάρι. Αριστερά είναι η χαριτωμένη παραλία της Βούτης.
Μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να ξεναγηθείτε σε κοντινές παραλίες που δεν έχουν πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, όπως η Φτέρη, το Καμάρι, το Αμίδι.

Παραλίες

Μακρύς και Πλατύς Γιαλός
Στον Κεφαλλονίτικο τουριστικό παράδεισο, πρώτη θέση κατέχουν οι κοντινές παραλίες του Αργοστολιού, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά των δυο αυτών χρυσών ακτών είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αναψυκτήρια, πρόβλεψη και μέριμνα για την ασφάλεια των λουομένων, άριστη ποιότητα του νερού κολύμβησης, όλα αυτά, συνέβαλαν στο να βραβεύονται –χρόνια τώρα- οι δυο αυτές παραλίες.

Μηνιές και λοιπές παραλίες

Γύρω από το αεροδρόμιο υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες για όσους αγαπούν οργανωμένες αλλά και απόμερες ακρογιαλιές. Η πρόσβαση εκεί προϋποθέτει αυτοκίνητο.

Κοντά στο Αργοστόλι είναι τα Καλάμια, τα Γραδάκια, η παραλία της Παλιοσταφίδας (ή Μεντιτερανέ), η παραλία στο Φανάρι.

Η περιοχή των Ομαλών βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν του νησιού, στους πρόποδες του Ρουδίου –του βουνού με την μεγάλη αναγέννηση- και του Εθνικού Δρυμού του Αίνου. Δυο είναι τα κύρια χωριά της: τα Φραγκάτα και τα Βαλσαμάτα. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους ασχολούνται με την χαμηλής στρεμματικής απόδοσης αμπελοκαλλιέργεια γιατί όλη η περιοχή βρίσκεται στη ζώνη της Ρομπόλας.

Επισκεφθείτε το εκθετήριο και το οινοποιείο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας και γευθείτε το εξαιρετικό και μοναδικό κρασί.
Στην καταπράσινη κοιλάδα των Ομαλών δεσπόζει η Ι.Μ. του Προστάτη του νησιού Αγίου Γερασίμου ο οποίος τιμάται στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου με λιτανείες και πάνδημη συμμετοχή. H ζωή Του ήταν υπόδειγμα αγιότητας και συνδεδεμένη με πολλά και θαυμαστά έργα. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται στην εκκλησιά της Μονής –όπου και η υπόγεια Σκήτη του-. Η Ι. Μονή είναι παλαιότατη -χρονολογείται από τον 16ο αιώνα- και είναι κτισμένη στους πρόποδες του Αίνου –ή Monte Nero-, του υψηλότερου βουνού του Ιονίου (1.626 μ.).
Τολμήστε να ανεβείτε στην κορυφή του όπου ενδημούν πολλά είδη Κεφαλληνιακής χλωρίδας και να περπατήσετε στο δάσος της μοναδικής στον κόσμο μαύρης ελάτης, της Abies Cefallonica. Η εμπειρία είναι μοναδική και η θέα κυριολεκτικά θα σας κόψει την ανάσα. Στην κορυφή του, στον Μέγα Σωρό, υπήρχε το ιερό του Αίνειου Δία και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Όμηρος, ονομάζει το κουπί στα καράβια του Οδυσσέα, «ελάτη». Η ύπαρξη του δασωμένου Αίνου, σε συνδυασμό με την θάλασσα και το ανήσυχο του Κεφαλληνιακού ταμπεραμέντου, ήταν η αιτία που οδήγησε τους Κεφαλλονίτες στις άκρες του κόσμου.

Η ίδια η φύση υπέδειξε τη Λειβαθώ σαν τόπο αξέχαστων εμπειριών. Για χρόνια υπήρξε το κέντρο της Κεφαλλονιάς γιατί η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού –μέχρι το 1757- ήταν το Κάστρο Αγίου Γεωργίου. Και σήμερα, αυτό που μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η εκπληκτική θέα που αντικρίζει από το λόφο του Κάστρου, η περιδιάβαση στους χώρους του, η ευδαιμονία των μεγαλοπρεπών καπετανοχωριών και οι σμαραγδένιες παραλίες της Λειβαθούς.

Η περιοχή της Άνω Λειβαθούς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ στην Κάτω κυριαρχεί γαλήνη και αρχοντιά. Από πολύ ενωρίς οι Λειβαθινοί άρχισαν να ταξιδεύουν. Το αποτέλεσμα ήταν τα χωριά να γίνουν γρήγορα τα πιο εύπορα του νησιού. Μάλιστα, πριν ακόμη επικρατήσουν τα ατμόπλοια, η περιοχή μόνη της αριθμούσε 300 ακτοπλοϊκά πλοία με μεγάλο εμπορικό δίκτυο τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στον Εύξεινο Πόντο.

Η Λειβαθώ σφύζει από ζωή, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Πλήθος πανηγυριών και εκδηλώσεων καλύπτει την περιοχή όλο το χρόνο, ιδιαιτέρως όμως τους θερινούς μήνες.

Περιπλάνηση στη Λειβαθώ – Αξιοθέατα – Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Στρατιωτικό και διοικητικό μέρος του νησιού μέχρι το 1757. Το Κάστρο έχει μακρά ιστορία –ήδη αναφέρεται από τα Βυζαντινά χρόνια-. Επισκεφθείτε τον έσω χώρο. Δείτε όμως και ένα από τα ελάχιστα μεσαιωνικά κτίρια που έχουν μείνει στην Κεφαλλονιά: τον Ναό της Ευαγγελίστριας. Η μονόκλιτη βασιλική που είναι κυριολεκτικά ένα εξαιρετικό μουσείο βρίσκεται στην άλλη άκρη του λόφου, λίγα μέτρα απέναντι από την πύλη του Κάστρου. Ανεβείτε στο λόφο και είναι βέβαιο πως θα ανταμειφθείτε.

ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ
Επισκεφθείτε τους μυκηναϊκούς λαξευμένους τάφους -16 λαξευτοί τάφοι υστερομηκυναϊκής εποχής με 83 ταφικές θήκες και 1 θολωτός κτιστός- τα σημαντικότατα ευρήματα των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στην παλαιότατη Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς λειτουργεί Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο όπου φιλοξενούνται σπάνια εκθέματα, άμφια, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, κεντήματα και εικόνες (13ος – 19ος α.).

ΜΟΝΗ ΣΙΣΣΙΩΝ
Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο σύμφωνα με μια παράδοση ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης. Σήμερα έχει ανοικοδομηθεί όμως η εικόνα της Παναγίας της Μονής – 1700 του αγιογράφου Στέφανο Τζαγκαρόλα-, φυλάσσεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.

ΜΟΝΗ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ
Φυλάσσεται εικόνα από την Παναγιά τη Διώτισσα- Παναγιά των Βλαχερνών-.

ΝΗΣΑΚΙ ΔΙΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΙΩΤΙΣΣΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ
Η επίσκεψη γίνεται με βάρκα, καθώς η απόστασή του από τη στεριά είναι ελάχιστη. Εκεί, και σε ύψος 24 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, εκατό σκαλοπάτια οδηγούν στο μοναστήρι που είναι κτισμένο στα ερείπια του ναού του Δία. Κοντά στο νησί αυτό, υπάρχει ένας μικρότερος σκόπελος, ακατοίκητος που λέγεται Δανειστή ή Μυζηθρής.

Η ίδια η φύση υπέδειξε τη Λειβαθώ σαν τόπο αξέχαστων εμπειριών. Για χρόνια υπήρξε το κέντρο της Κεφαλλονιάς γιατί η πρώτη πρωτεύουσα του νησιού –μέχρι το 1757- ήταν το Κάστρο Αγίου Γεωργίου. Και σήμερα, αυτό που μένει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη είναι η εκπληκτική θέα που αντικρίζει από το λόφο του Κάστρου, η περιδιάβαση στους χώρους του, η ευδαιμονία των μεγαλοπρεπών καπετανοχωριών και οι σμαραγδένιες παραλίες της Λειβαθούς.

Η περιοχή της Άνω Λειβαθούς συνδυάζει βουνό και θάλασσα, ενώ στην Κάτω κυριαρχεί γαλήνη και αρχοντιά. Από πολύ ενωρίς οι Λειβαθινοί άρχισαν να ταξιδεύουν. Το αποτέλεσμα ήταν τα χωριά να γίνουν γρήγορα τα πιο εύπορα του νησιού. Μάλιστα, πριν ακόμη επικρατήσουν τα ατμόπλοια, η περιοχή μόνη της αριθμούσε 300 ακτοπλοϊκά πλοία με μεγάλο εμπορικό δίκτυο τόσο στη Μεσόγειο, όσο και στον Εύξεινο Πόντο.

Η Λειβαθώ σφύζει από ζωή, πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Πλήθος πανηγυριών και εκδηλώσεων καλύπτει την περιοχή όλο το χρόνο, ιδιαιτέρως όμως τους θερινούς μήνες.

Περιπλάνηση στη Λειβαθώ – Αξιοθέατα – Κάστρο Αγίου Γεωργίου

Στρατιωτικό και διοικητικό μέρος του νησιού μέχρι το 1757. Το Κάστρο έχει μακρά ιστορία –ήδη αναφέρεται από τα Βυζαντινά χρόνια-. Επισκεφθείτε τον έσω χώρο. Δείτε όμως και ένα από τα ελάχιστα μεσαιωνικά κτίρια που έχουν μείνει στην Κεφαλλονιά: τον Ναό της Ευαγγελίστριας. Η μονόκλιτη βασιλική που είναι κυριολεκτικά ένα εξαιρετικό μουσείο βρίσκεται στην άλλη άκρη του λόφου, λίγα μέτρα απέναντι από την πύλη του Κάστρου. Ανεβείτε στο λόφο και είναι βέβαιο πως θα ανταμειφθείτε.

ΜΑΖΑΡΑΚΑΤΑ

Επισκεφθείτε τους μυκηναϊκούς λαξευμένους τάφους -16 λαξευτοί τάφοι υστερομηκυναϊκής εποχής με 83 ταφικές θήκες και 1 θολωτός κτιστός- τα σημαντικότατα ευρήματα των οποίων εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην παλαιότατη Μονή Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς λειτουργεί Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο όπου φιλοξενούνται σπάνια εκθέματα, άμφια, ξυλόγλυπτα, τοιχογραφίες, κεντήματα και εικόνες (13ος – 19ος α.).

ΜΟΝΗ ΣΙΣΣΙΩΝ

Ο σεισμός του 1953 κατέστρεψε ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο σύμφωνα με μια παράδοση ιδρύθηκε το 13ο αιώνα από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης. Σήμερα έχει ανοικοδομηθεί όμως η εικόνα της Παναγίας της Μονής – 1700 του αγιογράφου Στέφανο Τζαγκαρόλα-, φυλάσσεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου.

ΜΟΝΗ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΥ

Φυλάσσεται εικόνα από την Παναγιά τη Διώτισσα- Παναγιά των Βλαχερνών-.

ΝΗΣΑΚΙ ΔΙΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΙΩΤΙΣΣΑ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΕΡΝΩΝ

Η επίσκεψη γίνεται με βάρκα, καθώς η απόστασή του από τη στεριά είναι ελάχιστη. Εκεί, και σε ύψος 24 μ. από την επιφάνεια της θάλασσας, εκατό σκαλοπάτια οδηγούν στο μοναστήρι που είναι κτισμένο στα ερείπια του ναού του Δία. Κοντά στο νησί αυτό, υπάρχει ένας μικρότερος σκόπελος, ακατοίκητος που λέγεται Δανειστή ή Μυζηθρής.

ΚΑΛΛΙΓΑΤΑ: στην εκκλησία του 18ου αι. της Υπεραγίας Θεοτόκου θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο.

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ: Το χωριό των εθνικών ευεργετών Βαλλιάνων και των Λυκιαρδόπουλων. Σημαντικής αξίας είναι και ο ναός ρωσικού ρυθμού, του Αγίου Βασιλείου.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ: Χωριό κόσμημα. Περίτεχνα οικοδομήματα, σύγχρονη ρυμοτομία, καλαίσθητοι κήποι συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που δίκαια κατατάσσουν τα Κουρκουμελάτα ως το ωραιότερο χωριό της Βαλκανικής. Οι σεισμοί του 1953 το κατέστρεψαν εντελώς. Ανοικοδομήθηκε με δωρεά των Βεργωτή. Σημαντικής τέχνης είναι η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου.

ΛΑΚΥ(Η)ΘΡΑ: χωριό απλωμένο στο λόφο, με πανοραμική θέα τόσο από την πλευρά του νότου, όσο και από την εσωτερική. Σε ανασκαφές κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ήλθαν στην επιφάνεια τέσσαρις υστερομυκηναϊκοί τάφοι (1250-1150 π.Χ.), τα σημαντικά κτερίσματα των οποίων φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

ΜΕΤΑΞΑΤΑ: Παλιά έδρα των Αρχιεπισκόπων Κεφαλληνίας. Σημαντική μορφή ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Νικόδημος Μεταξάς (1628-1646), του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το γεγονός ότι αυτός έφερε στην Κεφαλλονιά το πρώτο τυπογραφείο της Ανατολής. Επίσης, στο σπίτι του γιατρού του Αλή Πασά, Στραβόλαιμου Μεταξά, έμεινε για τέσσαρις περίπου μήνες ο Λόρδος Byron το 1823, πριν κατευθυνθεί προς το Μεσολόγγι. Το σπίτι που τον φιλοξένησε βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η προτομή του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή.

ΝΤΟΜΑΤΑ: στην εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο από το λιώσιμο 12.000 λιρών τέμπλο, έργο του 1839, φιλοξενείται το φέρετρο του Γρηγορίου του Ε΄, το οποίο διέσωσε το 1821 ο καπετάνιος Γεώργιος Σκλάβος, όταν μετέφερε στην Οδησσό το σώμα του απαγχονισμένου από τους Τούρκους Πατριάρχου.

ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ: Πλούσιο καπιτανοχώρι με χαρακτηριστικά σπίτια και πορτόνια, δείγματα της παλιάς τέχνης των Κεφαλλήνων σιδεράδων.

Παραλίες

Λουρδάς: μεγάλη παραλία με τρεχούμενα νερά, περιβόλια με λαχανικά, ελιές, πορτοκαλιές, αλλά και τροπικά φυτά που καθιστούν την παραλία τη μοναδική στον Ελλαδικό χώρο.

Τραπεζάκι: Πριν φθάσετε στην παραλία μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ξωκκλήσι της Παναγιάς στο πευκόφυτο ύψωμα.

Αβυθος: θεωρείται η καλύτερη παραλία της περιοχής. Αμμώδης οργανωμένη παραλία, αβαθή κρυστάλλινα νερά κατάλληλα και για σέρφινγκ.

Αη-Χέλης: (Άγιος Αχίλλειος): αμμώδης, μικρή γραφική οργανωμένη παραλία κοντά στα Σβορωνάτα. Το κατέβασμα εκεί – επειδή υπάρχουν πολλά σκαλιά- θα σας ανταμείψει.

Αγιος Θωμάς: παραλία του Καραβάδου που συνδυάζει άμμο και βράχια. Δροσιστείτε με το «Καραβισιάνικο» νερό της πηγής.

Παλιοληνός: Κάτω από τα Κοριάννα. Πότε με βότσαλα, πότε με άμμο.

Αμμες: οργανωμένη παραλία στα Σβορωνάτα με την τυπική κρυστάλλινη θάλασσα που απαντάται σε όλη την περιοχή της Λειβαθούς.

Κλιματσιάς: αμμώδης παραλία στα Σπαρτιά για κολύμπι και ηρεμία.

Αγία Πελαγία: ομώνυμο ακρωτήρι και παραλία μεταξύ του Άη-Χέλη και της παραλίας Άμμες.

Λιθερό: ήρεμη παραλία λίγο πριν από το Λουρδά. Προσφέρεται σε όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ήσυχο μπάνιο και ηλιοθεραπεία.

Πεσσάδα: Παραλία και λιμανάκι από όπου φεύγει καθημερινά πλοίο –τους θερινούς μήνες- για τη Ζάκυνθο. Στην εκκλησία του 18ου αι. της Υπεραγίας Θεοτόκου θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο και το επιβλητικό κωδωνοστάσιο.

ΚΕΡΑΜΕΙΕΣ: Το χωριό των εθνικών ευεργετών Βαλλιάνων και των Λυκιαρδόπουλων. Σημαντικής αξίας είναι και ο ναός ρωσικού ρυθμού, του Αγίου Βασιλείου.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ: Χωριό κόσμημα. Περίτεχνα οικοδομήματα, σύγχρονη ρυμοτομία, καλαίσθητοι κήποι συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον που δίκαια κατατάσσουν τα Κουρκουμελάτα ως το ωραιότερο χωριό της Βαλκανικής. Οι σεισμοί του 1953 το κατέστρεψαν εντελώς. Ανοικοδομήθηκε με δωρεά των Βεργωτή. Σημαντικής τέχνης είναι η εκκλησία του Αγίου Γερασίμου.

ΛΑΚΥ(Η)ΘΡΑ: χωριό απλωμένο στο λόφο, με πανοραμική θέα τόσο από την πλευρά του νότου, όσο και από την εσωτερική. Σε ανασκαφές κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ήλθαν στην επιφάνεια τέσσαρις υστερομυκηναϊκοί τάφοι (1250-1150 π.Χ.), τα σημαντικά κτερίσματα των οποίων φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

ΜΕΤΑΞΑΤΑ: Παλιά έδρα των Αρχιεπισκόπων Κεφαλληνίας. Σημαντική μορφή ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Νικόδημος Μεταξάς (1628-1646), του οποίου το όνομα συνδέθηκε με το γεγονός ότι αυτός έφερε στην Κεφαλλονιά το πρώτο τυπογραφείο της Ανατολής. Επίσης, στο σπίτι του γιατρού του Αλή Πασά, Στραβόλαιμου Μεταξά, έμεινε για τέσσαρις περίπου μήνες ο Λόρδος Byron το 1823, πριν κατευθυνθεί προς το Μεσολόγγι. Το σπίτι που τον φιλοξένησε βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η προτομή του μεγάλου φιλέλληνα ποιητή.

ΝΤΟΜΑΤΑ: στην εκκλησία των Εισοδείων της Θεοτόκου με το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο από το λιώσιμο 12.000 λιρών τέμπλο, έργο του 1839, φιλοξενείται το φέρετρο του Γρηγορίου του Ε΄, το οποίο διέσωσε το 1821 ο καπετάνιος Γεώργιος Σκλάβος, όταν μετέφερε στην Οδησσό το σώμα του απαγχονισμένου από τους Τούρκους Πατριάρχου.

ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ: Πλούσιο καπιτανοχώρι με χαρακτηριστικά σπίτια και πορτόνια, δείγματα της παλιάς τέχνης των Κεφαλλήνων σιδεράδων.

Παραλίες

Λουρδάς: μεγάλη παραλία με τρεχούμενα νερά, περιβόλια με λαχανικά, ελιές, πορτοκαλιές, αλλά και τροπικά φυτά που καθιστούν την παραλία τη μοναδική στον Ελλαδικό χώρο.

Τραπεζάκι: Πριν φθάσετε στην παραλία μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το ξωκκλήσι της Παναγιάς στο πευκόφυτο ύψωμα.

Αβυθος: θεωρείται η καλύτερη παραλία της περιοχής. Αμμώδης οργανωμένη παραλία, αβαθή κρυστάλλινα νερά κατάλληλα και για σέρφινγκ.

Αη-Χέλης: (Άγιος Αχίλλειος): αμμώδης, μικρή γραφική οργανωμένη παραλία κοντά στα Σβορωνάτα. Το κατέβασμα εκεί – επειδή υπάρχουν πολλά σκαλιά- θα σας ανταμείψει.

Αγιος Θωμάς: παραλία του Καραβάδου που συνδυάζει άμμο και βράχια. Δροσιστείτε με το «Καραβισιάνικο» νερό της πηγής.

Παλιοληνός: Κάτω από τα Κοριάννα. Πότε με βότσαλα, πότε με άμμο.

Αμμες: οργανωμένη παραλία στα Σβορωνάτα με την τυπική κρυστάλλινη θάλασσα που απαντάται σε όλη την περιοχή της Λειβαθούς.

Κλιματσιάς: αμμώδης παραλία στα Σπαρτιά για κολύμπι και ηρεμία.

Αγία Πελαγία: ομώνυμο ακρωτήρι και παραλία μεταξύ του Άη-Χέλη και της παραλίας Άμμες.

Λιθερό: ήρεμη παραλία λίγο πριν από το Λουρδά. Προσφέρεται σε όσους θέλουν να απολαύσουν ένα ήσυχο μπάνιο και ηλιοθεραπεία.

Πεσσάδα: Παραλία και λιμανάκι από όπου φεύγει καθημερινά πλοίο –τους θερινούς μήνες- για τη Ζάκυνθο.

Η περιοχή Ελειού-Πρόννων, μυθολογικά δεμένη με την Κεφαλλονιά, καλύπτει το Ν.Α. άκρο του νησιού και είναι γεμάτη αξιοθέατα, πλούσιο πράσινο, απέραντες παραλίες και μαγικές εικόνες. Με διοικητικό κέντρο το «Παλαιόκαστρο» -όπου υπάρχουν ίχνη της παλαιάς ακρόπολης-, και διάσπαρτα οχυρά -Αργίνια, Πυργί, Πυροβούνι- αποτελούσε τους «Πρόννους», μια πόλη-κράτος της Θουκυδικής «Τετράπολης». Η ίδια περιοχή κατά τα χρόνια της φραγκοκρατίας μοιράστηκε σε ευγενείς και αποτελείτο από πολλά φέουδα. Το 1849 ιστορική έμεινε η εξέγερση των κατοίκων της Σκάλας που βάφτηκε με αίμα και επιτάχυνε.

Η φύση γενικά στην περιοχή είναι πλούσια και έχει πολλές μοναδικότητες. Μεγάλες εκτάσεις πεδινές και λοφώδεις με σπηλιές με αγριοπερίστερα, αιωνόβια δένδρα, ρυάκια και πηγές που αναβλύζουν καθαρό νερό, προσφέρουν όλα τα είδη της μεσογειακής βλάστησης.

Στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής στα Μαυράτα έχει εντοπιστεί το ναυάγιο του βρετανικού υποβρυχίου ΠΕΡΣΕΑΣ που βυθίστηκε στις 6/12/1941. Στην ίδια περιοχή υπάρχουν εξαιρετικοί αμπελώνες και μια αξιόλογη οινοποιητική μονάδα. Επισκεφθείτε την και δοκιμάστε τα κρασιά της. Δίπλα από τα Μαυράτα είναι το Βαλεριάνο, τόπος γέννησης του εξερευνητή των Στενών Ντε Φούκα (Καναδάς – ΗΠΑ) Ιωάννη-Απόστολου Φωκά-Βαλεριάνου.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως σημαντική εκδήλωση είναι αυτή του 15Αύγουστου της Παναγίας της Φιδούσας –είτε στο Μαρκόπουλο, είτε στα Αργίνια-.

Τουριστικά οργανωμένα κέντρα είναι ο Πόρος, η Σκάλα και ο Κατελειός. Όπου όμως και αν βρεθείτε μην ξεχνάτε πως ο τόπος έχει όλα τα εχέγγυα για να κατακτήσει τον επισκέπτη.

Περιπλάνηση στην Περιοχή – Αξιοθέατα

ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Ή ΑΡΑΚΛΙ: Έχει μυθολογικά συνδεθεί με τον Ηρακλή και βρίσκεται στο μέσο της καταπράσινης κοιλάδας των Πρόννων.

ΣΚΑΛΑ: Θαυμάσια οργανωμένο τουριστικά θέρετρο, πλαισιωμένο με πεύκα και μαγευτική παραλία.

ΠΟΡΟΣ: Λιμάνι με καθημερινή σύνδεση με την Κυλλήνη. Οργανωμένο, φιλόξενο γραφικό χωριό που συνδυάζει βουνό και δαντελωτούς, πεντακάθαρους ορμίσκους και παραλίες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΠΟΡΟΥ: Γεωμορφολογικός σχηματισμός εξαιρετικής άγριας και επιβλητικής ομορφιάς. Το καλοκαίρι το ποταμάκι που διαπερνά το φαράγγι ξεραίνεται. Όμως είναι καταπράσινα τα πλατάνια στην όχθη του. Στη μέση του φαραγγιού και σε μια εξοχή βράχου –στη στροφή του δρόμου ακριβώς πριν την διάσχιση του ποταμιού- υπάρχει το «Πάτημα τ’ Αράκλη» ή «Πάτημα του Διαβόλου» όπως το θέλει ο λαός.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΔΡΑΚΑΙΝΑΣ: Ανασκαφικό κέντρο στον Πόρο που έδωσε σημαντικότατα προϊστορικά ευρήματα –σκεύη, εργαλεία, ειδώλια, κοσμήματα- πέραν των 5500 ετών. Είναι σε θέση αθέατη, σε υψόμετρο 60 μ. επάνω από το ποτάμι Βόχυνας.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ: Οχυρή θέση επάνω από τους οικισμούς Αη-Γιώργη και Κουρνέλου. Υπάρχουν κατάλοιπα δεξαμενών και ερείπια περιτειχίσματος.

ΜΑΥΡΑΤΑ: Θολωτός τάφος Μαυράτων που εντοπίστηκε από τον Μαρινάτο.

ΜΠΡΟΥΤΖΙ ΤΖΑΝΝΑΤΩΝ: Ηγεμονικός μεγαλόπρεπος θολωτός τάφος, διαμέτρου 6,8 μ., του διαστήματος 1400-1050 π.Χ. με χρυσά και γυάλινα ευρήματα, χάλκινα αγγεία και σφραγιδόλιθους, που σηματοδοτούν την ύπαρξη ισχυρού μυκηναϊκού κέντρου. Ήλθε στην επιφάνεια το 1991.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΠΡΟ: Στην περιοχή αυτή επισκεφθείτε τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα του 6ου π.Χ. αι. Στους βράχους από την πλευρά της θάλασσας υπάρχουν ίχνη αρχαιότατου λατομείου.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΥΛΗ: Στη Σκάλα επισκεφθείτε την έπαυλη με τα θαυμάσια ψηφιδωτά του 3ου μ.Χ. αι.

Ι.Μ. ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΤΡΟ. Επισκεφθείτε την ιστορικότατη μεσαιωνική μονή με τον θαυμάσιο πύργο. Η θέα από επάνω είναι εξαιρετική. Θα πρέπει να ξέρετε πως ο χωμάτινος δρόμος είναι μακρύς και οδηγεί σε υψόμετρο περίπου 500 μ. Αξίζει όμως να το τολμήσετε.

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΙΔΑΚΙΑ: Συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος προσκυνητών το 15Αύγουστο. Μπορείτε να πιάσετε άφοβα τα φιδάκια με το σαν σταυρό σημάδι που έχουν στο μέτωπο και που βγαίνουν στην εικόνα της Παναγιάς της Λαγκουβάρδας. Ως λέγεται, το 1953 –χρονιά του μεγάλου σεισμού- δεν εμφανίστηκαν.

ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΑ ΑΡΓΙΝΙΑ: Και στην εκκλησιά αυτή τα ακίνδυνα φιδάκια βγαίνουν στις 6 Αυγούστου και παραμένουν μέχρι τη γιορτή Της, στις 15 Αυγούστου.

Υ.Θ. ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: Βρίσκεται στην πλευρά του αυστηρού Αίνου, μέσα στα έλατα. Στην πηγή, αν έχετε λίγο υπομονή, μπορείτε να δείτε τα άγρια, κοντόσωμα άλογα του Μεγάλου Βουνού να έρχονται για νερό.

 

Πεζοπορικές Διαδρομές
Λεπτομερείς πληροφορίες και χάρτες θα βρείτε στο Δήμο.

ΠΑΣΤΡΑΣ – ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ: Ακολουθείστε το μονοπάτι κατά μήκος του ποταμιού και του δικτύου των νερόμυλων της περιοχής. Δείτε τις δυο βυζαντινές εκκλησίες, περπατείστε επάνω στα ξύλινα γεφυράκια, ξεκουραστείτε σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους.

ΠΟΡΟΥ: Από τον Πόρο κατευθύνεστε στον Ασπρογέρακα. Περάστε δίπλα από ογκόλιθους που δεν υπακούν στο νόμο της βαρύτητας, μυρίστε φασκόμηλο και μυρτιά μαζί μ’ αρμύρα, ξαποστάστε στη σκιά κυπαρισσιών και πλατανιών, θαυμάστε αρχαίες οχυρώσεις, δροσιστείτε με νερά πηγής, δείτε το ποτάμι Βόχυνας, περιπλανηθείτε στον μεγάλο θολωτό τάφο των Τζαννάτων.

Παραλίες
ΜΟΥΝΤΑ: Θάλασσα βαθυγάλανη, πεντακάθαρη με ζεστά νερά.

ΣΚΑΛΑ: Θαυμάσια, οργανωμένη παραλία -έχει Γαλάζια Σημαία- κάποιων χιλιομέτρων, με λεπτό βοτσαλάκι και πεύκα στο μεγαλύτερο μέρος της.

ΚΑΜΙΝΙΑ: Προσέξτε στην αμμώδη αυτή, μεγάλη παραλία γιατί εκκολάπτονται τα αυγά της χελώνας Caretta-Caretta.

ΠΟΡΟΣ: Βοτσαλωτή παραλία, μεγάλη και πεντακάθαρη.

ΑΡΑΓΙΑ: Παραλία οργανωμένη που τιμάται με Γαλάζια Σημαία.

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΤΕΛΕΙΟΥ: Απολαύστε το μπάνιο σας και γευθείτε φρέσκο ψάρι στα μαγαζιά του γραφικού ψαράδικου οικισμού.

ΛΙΜΕΝΙΑ: Παραλία με μικρούς γραφικούς κολπίσκους αμέσως μετά τον Πόρο με κατεύθυνση προς τη Σκάλα. Χαρακτηριστικοί είναι οι διάσπαρτοι βράχοι στη θάλασσα που δημιουργούν κατάλληλες συνθήκες για ψάρεμα. Σε όλη την παρθένα περιοχή μεταξύ Πόρου και Σκάλας αναπαράγεται η φώκια Monachus-Monachus.

Η περιοχή της Σάμης βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κεφαλλονιάς και αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο καθώς καθημερινά αναχωρούν πλοία που συνδέουν το νησί με την Πάτρα. Πλοία επίσης αναχωρούν και για Ιθάκη, Λευκάδα, Αστακό, ενώ το καλοκαίρι πραγματοποιούνται δρομολόγια για Κέρκυρα και Ιταλία. Η Σάμη είναι ιδιαίτερα σημαντική από ιστορικής και αρχαιολογικής απόψεως, αλλά κυρίως από γεωλογικής, καθώς στην περιοχή υπάρχει μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο, ένα από τα σπάνια στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Στη νεώτερη ιστορία της Σάμης τα ηρωϊκά Ζερβάτα «έδωσαν» κατά την Αγγλοκρατία τον Ριζοσπάστη Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο, ενώ τα διπλανά Μουζακάτα έγιναν ολοκαύτωμα κατά την Γερμανική Κατοχή.

Σε αρκετά μέρη της περιοχής της Σάμης γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος από την ταινία «Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι».

ΣΑΜΗ: Στον λόφο επάνω ακριβώς από αυτήν υπάρχουν αρκετά ίχνη των κυκλώπειων τειχών της αρχαίας Σάμης, της πόλης-κράτος που ξεχώρισε από τις άλλες της Τετράπολης γιατί ήταν η μόνη που αντιστάθηκε στους Ρωμαίους (188 π.Χ.). Διατηρούνται ερείπια από τις ακροπόλεις –ιδιαίτερα της Κυατίδος-. Θαυμάστε τη θέα από ψηλά και περπατήστε στα ερείπια της παλαιάς μονής των Αγίων Φανέντων, της μονής που ιδρύθηκε από τον γνωστικό Επιφάνη τον 2ο αι. μ.Χ. Επισκεφθείτε μέσα στην Σάμη τα Ρωμαϊκά Λουτρά με τα ψηφιδωτά δάπεδα. Ευρήματα των ανασκαφών κοσμούν σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου. Στην μεγάλη εκκλησιά της Σάμης, στην Παναγιά την Λουτρώτισσα, η εικόνα του θρόνου δωρήθηκε από τον ενωμένο Χριστιανικό στόλο, μετά την νίκη κατά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤ’ ΑΓΡΙΛΙΑ: Ανατολικότερα της Σάμης στον ομώνυμο λοφίσκο βρίσκεται το παλαιό αυτό μοναστήρι που ιδρύθηκε τον 15ο αι. Αξίζει να περπατήσετε μέχρι εκεί και να θαυμάσετε ολόκληρο σχεδόν τον κόλπο της Σάμης, αλλά και το τέμπλο της εκκλησιάς και το μισοερειπωμένο καμπαναριό της. Στο δρόμο για τ’ Αγρίλια περνάτε από την Τσέκα, ανασκαφικό τόπο με προμυκηναϊκά ταφικά ευρήματα.

ΓΡΙΖΑΤΑ: Οι ανασκαφές το καλοκαίρι του 1997 έφεραν στην επιφάνεια εκτεταμένα οικιστικά σύνολα και πολλά όστρακα.

ΠΟΥΛΑΤΑ: Επισκεφθείτε τη θαυμάσιας αρχιτεκτονικής εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα με το εξαίρετης τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο και το αναγεννησιακό καμπαναριό.

ΠΥΡΓΙ: Στην ημιορεινή αυτή περιοχή υπάρχουν ίχνη αρχαίων οχυρώσεων (Καστράκι) και αρκετά χωριά εγκαταλελειμμένα μετά την σεισμική καταστροφή του 1953 (όπως ο οικισμός Στάβερι ή Ισαύερι, με την εκκλησία του Αρχαγγέλου). Μετά το Χαράκτι με κατεύθυνση προς τον Πόρο θα συναντήσετε στα αριστερά σας τη λίμνη Άκωλη, ή Άβυθο -θεωρείται πως δεν έχει «πάτο»- η οποία αποτελεί έναν ιδιαίτερα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα υδροβιότοπο.

Σπηλαιολογικό Πάρκο
ΔΡΟΓΚΑΡΑΤΗ: Εξαιρετικής ακουστικής σπήλαιο γεμάτο με μοναδικούς κόκκινους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Πάρτε μαζί σας μια ζακέτα και κατεβείτε με προσοχή τα σκαλιά που οδηγούν στην κεντρική αίθουσα, ή «Σάλα της Αποθέωσης» όπως είναι γνωστή. Κάποτε τραγούδησε στο χώρο αυτό η Μαρία Κάλλας. Σήμερα πραγματοποιούνται τα καλοκαίρια μουσικές -κυρίως- εκδηλώσεις. Βρίσκεται 4 χιλ. Ν.Δ. της Σάμης.

ΜΕΛΙΣΣΑΝΗ: Δυο χιλιόμετρα έξω από τη Σάμη και κοντά στο μαγευτικό Καραβόμυλο, βρίσκεται το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ένα από τα όνειρα του εσωτερικού κόσμου της γης. Έχει σχήμα Βήτα, το συνολικό του μήκος υπερβαίνει τα 150 μ., το πλάτος του είναι περίπου 25 μ. και το βάθος του 36μ. Η οροφή προς το νότο έχει καταπέσει αφήνοντας άνοιγμα μήκους 50 μ. και πλάτους 30μ. με αποτέλεσμα η είσοδος των ηλιακτίδων του μεσημεριού να δημιουργεί στα διαυγή νερά της ακάλυπτης λίμνης, έξοχους χρωματικούς συνδυασμούς. Το πολύχρωμο αυτό φαινόμενο είναι ορατό τόσο από αυτούς που βρίσκονται μέσα στο λιμνοσπήλαιο όσο κι από αυτούς που επισκέπτονται -με ιδιαίτερη προσοχή- τον εξώστη που βρίσκεται πάνω, στο άνοιγμα πνιγμένος άγρια βλάστηση.

Σταλακτιτικές διαμορφώσεις 20.000 ετών και ανώμαλης ανάπτυξης, στολίζουν τα τοιχώματα αυτής της λεβητοειδούς εγκατακρήμνισης. Προς το κέντρο της Μελισσάνης και εκεί που αρχίζει το σκεπασμένο μέρος της, υπάρχει νησάκι μήκους 30μ. περίπου. Ως γενεσιουργός αιτία θεωρείται η πτώση των βράχων και σταλακτιτών της οροφής. Η επιφάνειά του φιλοξενεί δίδυμα βουναλάκια. Στο νησάκι αυτό έγιναν το 1951 ανασκαφές και βρέθηκαν ευρήματα που κοσμούν σήμερα το Μουσείο Αργοστολίου. Πλασμένα με πηλό και νερό αποτελούν τα ίχνη των ιερών τελετουργιών της εποχής στον Πάνα και στις Νύμφες των σπηλαίων. Αξίζει να μπείτε σε μια βάρκα και να κάνετε το γύρο της Μελισσάνης.

ΑΓΓΑΛΑΚΙ: Άλλο ένα από τα 17 γνωστά σπήλαια της περιοχής. Βρίσκεται μεταξύ Πουλάτων και Καραβόμυλου. Αποτελείται από δυο αίθουσες –μια μικρή και μια διπλάσια σε μέγεθος σχεδόν από την άλλη- που έχουν κάθετη διάταξη. Θαυμάσιοι σταλακτίτες διαφόρων μεγεθών και σχημάτων καθρεφτίζονται στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης.

 

Παραλίες

ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ: Μέσα σε μια καταπράσινη κόλπωση, 4 χιλ. ανατολικά της Σάμης, υπάρχει εξαιρετική, βοτσαλωτή παραλία που έχει Γαλάζια Σημαία. Προσέξτε όμως, γιατί να νερά της θάλασσας βαθαίνουν κάπως απότομα. Πριν τη μεγάλη στροφή που θα αντικρύσετε την Αντίσαμο, σταματήστε λίγο επάνω από το ακρωτήρι Μύτικας και περιπλανηθείτε στον παλαιό οικισμό στα Διχάλια. Στην Αντίσαμο οδηγεί και πεζοπορική διαδρομή που ξεκινά από την παλιά εκκλησία της Σάμης. (Πληροφορίες στο Δήμο).

ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ: Η παραλία έχει βότσαλα και τα νερά είναι κάπως κρύα. Αυτό οφείλεται στο ότι στην περιοχή αυτή βγαίνουν πολλά υπόγεια ύδατα και αναμειγνύονται με τη θάλασσα. Περπατήσετε γύρω-γύρω από τη γραφικότατη λιμνούλα, ταΐστε τις πάπιες, φωτογραφηθείτε πλάϊ στο σιδερένιο μύλο που κάνει ορατό το φαινόμενο των Καταβοθρών. Προσέξετε τη φορά του. Το νερό από τη λιμνούλα οδηγείται προς τη θάλασσα. Η είσοδος των νερών αυτών γίνεται στο άλλο άκρο της Κεφαλλονιάς, στις Καταβόθρες στο Αργοστόλι.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ – ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Με κατεύθυνση προς την Αγία Ευφημία θα συναντήσετε θαυμάσιες μικρές παραλίες με πεντακάθαρα γαλανά νερά, άλλοτε με βότσαλα και άλλοτε με άμμο. Η μεγαλύτερη είναι της Αγίας Παρασκευής.

Η Πύλαρος καλύπτει το νότιο μέρος της χερσονήσου της Ερίσσου. Αν και δεν έχει μεγάλη έκταση, εντούτοις είναι γεμάτη ομορφιές και ιστορία, ενώ μέσα στα όριά της βρίσκεται μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου: η μοναδικής ομορφιάς παραλία του Μύρτου.
Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη «Πύλη» καθώς αποτελούσε μια από τις κύριες εισόδους για το συγκεκριμένο μέρος της Κεφαλλονιάς η οποία, λόγω του ορεινού του εδάφους της δεν είχε για αιώνες αναπτύξει εσωτερικές συγκοινωνίες και έτσι πολλές περιοχές της ήταν γεωγραφικά απομονωμένες. Η μόνη λοιπόν συγκοινωνία γινόταν δια θαλάσσης και το απάνεμο λιμάνι της Αγίας Ευφημίας –και παλαιότερα, ίσως και ο όρμος του Μύρτου- εξυπηρετούσε το σκοπό αυτό.

Στην Πύλαρο υπάρχουν ίχνη κυκλώπειων κατασκευών και μεταγενέστερων ρωμαϊκών. Επιπλέον η Πύλαρος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στα χρόνια της Αντίστασης.

Εκκλησιές ιστορικές ανηφορίζουν στις τραχειές πλαγιές των βουνών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μακρά ιστορία στην παραγωγή τυριών μια και που η κτηνοτροφία για χρόνια αποτελούσε τον κύριο οικονομικό πόρο της Πυλάρου.

Γίδια με … χρυσά δόντια – Παραδοσιακή παραγωγή τυριού

Παλαιότατη παράδοση θέλει τα γίδια που βόσκουν στην περιοχή να … μην πίνουν νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός εξηγήθηκε κατά τα νεώτερα χρόνια όπου, λόγω της μεγάλης υγρασίας της ατμόσφαιρας, τα ζωντανά φθάνει να ανοίξουν το στόμα τους για να ξεδιψάσουν.

Ο Αριστοτέλης παρατήρησε -ήδη από τον 5ο αι. π.Χ.- πως οι λαγοί και τα γίδια που βόσκουν στην Αγία Δυνατή έχουν δόντια … χρυσά! Μπορεί μεν η σύσταση του χώματος να χρωματίζει τα δόντια τους χρυσαφιά, όμως το βέβαιο είναι πως οι κάτοικοι της Πυλάρου έκαναν «χρυσές δουλειές» παράγοντας εκλεκτά τυριά, περίφημα σε όλον τον κόσμο.

Ονομαστοί τεχνίτες τυριού δούλεψαν είτε σε δικά τους τυροκομεία στην Πύλαρο και ευρύτερα στην Κεφαλλονιά, είτε μετέφεραν την τέχνη τους σε διάφορα σημεία της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Σήμερα, η παραγωγή παραμένει υψηλή, η ποιότητα είναι το ίδιο αγνή, και η γεύση πάντα μοναδική. Δοκιμάστε κι εσείς μαζί με ντόπιο, παραδοσιακό ψωμί και πάρτε μαζί σας φέτα, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, φορμάνο και μυζήθρα Κεφαλλονίτικη.

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ: Γραφική κωμόπολη, με ρυμοτομία από το 1878 και θαυμάσιο λιμανάκι με ικανότητα να φιλοξενεί σκάφη. Το καλοκαίρι εκτελούνται και δρομολόγια με τις απέναντι ακτές, ενώ το λιμάνι της Αγίας Ευφημίας δέχεται σκάφη αναψυχής κάθε μεγέθους και ντύνεται με κοσμοπολίτικο χρώμα. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος για να ανακαλύψετε μόνοι σας τις γύρω μοναδικές παραλίες.

Στις 11 Ιουλίου γιορτάζει η ομώνυμη εκκλησιά που έδωσε το όνομά της στην κωμόπολη και οι χορευτές από την περιοχή σμίγουν και χορεύουν Διβαράτικο και Μπάλο.

Στο άκρο της πόλης υπάρχουν αρχαιότητες – ψηφιδωτό δάπεδο και υδραυλικές και θερμαντικές εγκαταστάσεις ρωμαϊκής έπαυλης-. 800 μ. περίπου μετά την Αγία Ευφημία με κατεύθυνση προς Σινιόρι-Μύρτο, στη θέση «Παλάτια», υπάρχουν ερείπια αρχαίου κτίσματος κυκλώπειας κατασκευής. Στο Βυζαντινό Μουσείο στην Αθήνα φιλοξενούνται εικόνες από την εκκλησιά του Αγίου Νικολάου.

ΠΟΤΑΜΙΑΝΑΤΑ: Στην είσοδο του χωριού φωτογραφίστε τον μισοερειπωμένο ανεμόμυλο, ενθύμιο μιας άλλης –όχι και τόσο- μακρινής εποχής. Το στόμιο της στέρνας που συνόδευε τέτοιες κατασκευές βρίσκεται δυτικά του μυλόπυργου και έχει ηλικία περισσότερο από 260 χρόνια. Η περιοχή αυτή θεωρείτο μυλότοπος, τόπος δηλαδή που δεχόταν ευνοϊκούς για άλεση ανέμους και για το λόγο αυτό υπήρχαν –προσεισμικά- και άλλοι ανεμόμυλοι.

Πριν από τον ανεμόμυλο στέκει το άγαλμα του Μαρίνου Αντύπα –γεννήθηκε στα Φερεντινάτα-, του μεγάλου πρόδρομου του Κιλελέρ. Η δολοφονία του τον Μάρτιο του 1907 στη Θεσσαλία «άνοιξε» το δρόμο για την μεγάλη αγροτική εξέγερση.

ΜΟΝΗ ΘΕΜΑΤΩΝ: Παλαιότατη ανδρική μονή της Κεφαλλονιάς που συνδέει την περιοχή με το Βυζάντιο –πιθανότατη ίδρυση το 1096- και που φιλοξενεί σπάνια χειρόγραφα και ιερά κειμήλια. Η πρόσβαση εκεί γίνεται με χωματόδρομο από τα Δρακοπουλάτα. Αξίζει όμως «αυτή η θυσία». Η θέα από την πλαγιά αυτή της Αγίας Δυνατής είναι μοναδική και το μοναστήρι βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα σε ένα πλούσιο πουρναρόδασος. Ήδη από τον 16ο αιώνα υπάρχουν στοιχεία που θέλουν τα Θέματα να είναι χωριό.

ΤΑΡΚΑΣΑΤΑ: Λοξός χωματόδρομος πριν από τα Θέματα οδηγεί στο εγκαταλελειμμένο πλέον χωριό στα Ταρκασάτα. Περιπλανηθείτε στα λιθόχτιστα χορταριασμένα δρομάκια και δείτε την εκκλησιά, τον φούρνο, το αλώνι και τα πέτρινα ερείπια των σπιτιών, οι ιδιοκτήτες πολλών από τα οποία ήταν ονομαστοί τυροκόμοι και τυρέμποροι.

ΦΕΡΕΝΤΙΝΑΤΑ: Θαυμάστε τα απομεινάρια του έξοχου καμπαναριού –το ύψος του, λέγεται πως ξεπερνούσε τα 30 μ.-. Με έρανο Πυλαρινών ομογενών στη Ρωσία τον 19ο αι. χρηματοδοτήθηκε η ανέγερσή του και η κατασκευή του έγινε με πωρόλιθο Μάλτας και από ονομαστούς μαστόρους Μετσοβίτες. Ο δίπλα ναός του Σωτήρος γιορτάζει στις 6 Αυγούστου.

Παραλίες

ΑΓΙΑ ΕΥΦΗΜΙΑ: Πεντακάθαρη παραλία απλώνεται κατά μήκος της παραλιακής αυτής κωμόπολης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗ ΣΑΜΗ: Παράλληλα με το δρόμο και όχι μακριά από το τέλος της Αγίας Ευφημίας υπάρχουν αρκετά σημεία με καταγάλανα νερά που σας παρακινούν για μπάνιο. Προσέξετε λίγο κατά το κατέβασμα στα βράχια που μοιάζουν με πλάκες. Όμως, αξίζει να βουτήξετε εκεί γιατί έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μια παραλία … ολόδική σας.

ΜΥΡΤΟΣ: Επίγειος παράδεισος! Παραλήρημα του γαλάζιου! Η ωραιότερη παραλία της Ελλάδας και της Ευρώπης και η τρίτη παραλία σε ομορφιά στον κόσμο. Τη βραδιά με την αυγουστιάτικη πανσέληνο πραγματοποιείται μεγάλη μουσική συναυλία που την παρακολουθούν πολλοί και από ξηράς και από θαλάσσης!

Και αν ακόμα φοβάστε τα βαθιά και απότομα νερά, τολμήστε το κατέβασμα. Το συναίσθημα που θα νιώσετε είναι μοναδικό! Θα βρεθείτε στην απεραντοσύνη, κάπου ανάμεσα στη γραμμή της στεριάς και της θάλασσας.

Η Έρισσος καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κεφαλλονιάς. Άγρια ομορφιά, θεσπέσια θάλασσα, πυκνοί κυπαρισσώνες, μοναδικά τοπία, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που ξεπετιούνται ξαφνικά στις στροφές κάπου ανάμεσα στους γκρεμούς και στα γίδια που … ισορροπούν στο κενό, οικισμοί που έχουν σωθεί από τις κατά καιρούς σεισμικές καταστροφές που έπληξαν το νησί, όλα αυτά συναποτελούν τις μοναδικότητες αυτής της περιοχής του νησιού. Πηγαίνοντας θα θαυμάσετε τη χερσόνησο της Άσσου με το βενετσιάνικο κάστρο και τον γραφικό οικισμό στα «χαμηλά». Αλλά και όλοι οι άλλοι διάσπαρτοι οικισμοί έχουν τη δική τους ομορφιά μια και που δεν καταστράφηκαν με τους σεισμούς και αποτελούν άριστα δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής. Η κατάληξη του κεντρικού δρόμου είναι περισσότερο από βέβαιο πως θα σας ανταμείψει. Γιατί θα βρεθείτε στο ονομαστό Φισκάρδο. Και αν προτιμήσετε στην επιστροφή τον «πίσω» δρόμο, θα οδηγηθείτε σε θαυμάσιας ομορφιάς λιμανάκια -και στην Πύλαρο-, και θα δείτε την Ιθάκη από τόσο ψηλά, σαν να βρίσκεστε σε αεροπλάνο. Παρατηρείστε το νησάκι στο στενό θαλασσινό πέρασμα. Είναι το Δασκαλιό, η Αστερίς του Ομήρου.

Περιπλάνηση στην περιοχή Ερίσσου – Αξιοθέατα

ΑΣΣΟΣ: Εξαιρετικής ομορφιάς χερσόνησος, με θαυμάσιο παραθαλάσσιο οικισμό μέσα σε πλατάνια και λεύκες. Την χερσόνησο στεφανώνουν –κυριολεκτικά- τείχη ενετικά και περικλείουν χώρο που από τα τέλη του 16ου αιώνα οργανώθηκε για να υπερασπίσει τους κατοίκους της περιοχής από τα πειρατικά ρεσάλτα. Αν τολμήσετε το ανέβασμα μέχρι την πύλη του Κάστρου, το βέβαιο είναι ότι θα ανταμειφθείτε πλουσιοπάροχα. Το κάστρο κατοικείτο μέχρι το 1968. Σήμερα υπάρχουν μόνον ερείπια ενετικών οικημάτων και πολύ νεώτερες φυλακές (1930) που λειτουργούσαν μέχρι το 1953 και που έχουν πλέον αναπαλαιωθεί. Το ηλιοβασίλεμα ιδωμένο από την πίσω πλευρά του κάστρου είναι εκπληκτικό.

Ο αμφιθεατρικός οικισμός στα «χαμηλά» με το ειδυλλιακό, απάνεμο λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες και τα κότερα, τα παλιά αρχοντικά αλλά και τα νεώτερα -που είναι όλα ιδιαίτερα προσεγμένα-, με τις πικροδάφνες, τα τζατζαμίνια και τις μποκαμβίλιες, αποτελούν ξεχωριστή πινελιά αυθεντικότητας στο «λαιμό» της χερσονήσου. Ο τόπος θεωρείται πως συνδέεται με την Άσσο της Μικράς Ασίας – από εκεί λέγεται πως πήρε το όνομά της-. Υπάρχει ακόμα η γέρικη ελιά κάτω από την οποία δίδαξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

ΦΙΣΚΑΡΔΟ: Ο παραδοσιακός οικισμός του Φισκάρδου με το κοσμοπολίτικο χρώμα, αποτελεί τον πόλο έλξης της Βόρειας Κεφαλλονιάς. Περιπλανηθείτε στις βοτσαλωτές σκαλινάδες (στα στενά δρομάκια με τα φαρδιά σκαλοπάτια), στον παραθαλάσσιο δρομίσκο, φωτογραφείστε τις αυλές και τα παλιά πέτρινα σπίτια. Το καλοκαίρι, το μικρό γραφικό λιμανάκι βλέπεται με κάποια … δυσκολία, λόγω της πληθώρας των ιστίων από τα σκάφη που γεμίζουν τις γωνιές του. Μπορείτε να δείτε στη χερσόνησο του Χτουρνιά ή Φτουρνιά τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής (6ος αι.) που στέκουν επάνω σε αρχαιοελληνικό ναό. Το 1438 φιλοξενήθηκε στο χώρο αυτό ο Ιωάννης Παλαιολόγος πηγαίνοντας για την Φλωρεντία. Δίπλα από τα ερείπια του ναού υπάρχουν δυο φάροι, ο ένας εκ των οποίων είναι παλαιότατος. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί τον αρχαιότερο οικισμό της Επτανήσου και έχει δώσει ευρήματα προϊστορικά (50.000 π.Χ.) τα οποία θα δείτε στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Αργοστόλι. Ανασκαφές μέσα στο Φισκάρδο έχουν φέρει στην επιφάνεια ρωμαϊκό νεκροταφείο –τέσσαρες πέτρινες σαρκοφάγους με παραστάσεις της Άρτεμης-. Πέτρινοι λουτήρες που ονομάζουν οι ντόπιοι «Θρόνο της Βασίλισσας Φισκάρδας», βρίσκονται σε λαξευμένη κοιλότητα πλάτους 2,3 και βάθους 2,4μ. Στην τοποθεσία Σπηλιόβουνο –προς τον Ψιλιθριά-.

Η περιοχή λεγόταν Πάνορμος και λατρευόταν ο Πανόρμιος Φοίβος Απόλλων, προστάτης των πανόρμιων λιμανιών. Η νεώτερη ονομασία Φισκάρδο εικάζεται ως παραφθορά της λέξης «Γυϊσκάρδο», που οδηγεί στον ονομαστό Νορμανδό κατακτητή ο οποίος πέθανε στο μικρό λιμανάκι κατά το 1085, εποχή κατά την οποία η Κεφαλλονιά αποτελούσε χωριστό Ναυτικό Βυζαντινό Θέμα. Μην φύγετε αν δεν επισκεφθείτε την Παναγιά την Πλατυτέρα, το παλιό δημοτικό όπου στεγάζεται έκθεση εκπαιδευτικού-περιβαλλοντικού χαρακτήρα του «Ναυταθλητικού Συλλόγου Φισκάρδο», και το σπίτι του ποιητή της θάλασσας, του Νίκου Καββαδία. Από το Φισκάρδο ξεκινούν πολλές περιπατητικές διαδρομές προς το Μάγγανο ή την Έμπλυση.

Ι.Μ. ΠΑΛΙΟΧΕΡΣΟΥ: Ανάμεσα από το χωριό Δεφαρανάτα και Βαρύ βρίσκεται η Ι.Μ. της Θεοτόκου (τέλος 15ου αι.) με την εικόνα της «Πλατυτέρας των Ουρανών».

ΒΑΡΥ – ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΟΥΓΙΑΝΑ: Επισκεφθείτε τον σταυρεπίστεγο υστεροβυζαντινό ναό με τις μοναδικές τοιχογραφίες -λαϊκού ζωγράφου- που αναβιώνουν την «Κόλαση» του Δάντη.

ΑΝΤΥΠΑΤΑ: Θαυμάστε την ιδιότυπη και μεγαλόπρεπη εκκλησιά της Ανάστασης, ρωσικού τύπου, δωρεά εύπορου Κεφαλλονίτη.

Παραλίες
ΦΩΚΙ: Μικρή παραλιούλα μετά το Φισκάρδο με ελιές σχεδόν μέσα στο κύμα.

ΕΜΠΛΥΣΗ: βοτσαλωτή παραλία με πεντακάθαρα γαλαζοπράζινα νερά, λίγο πριν το Φισκάρδο.

ΑΛΑΤΙΕΣ – ΑΓΙΑ ‘ΡΟΥΣΑΛΗ: Στο χωριό Τζαμαρελάτα ο βορινός δρόμος οδηγεί στις Αλατιές, θαυμάσιας ομορφιάς, πάλλευκη, βραχώδη παραλία. Αν πάρετε το δρόμο προς Χαλικερή, θα κολυμπήσετε στην Αγία ‘Ρουσαλή, κολπίσκο με πεντακάθαρα νερά και ερείπια παλαιότατου ναού – παρατηρητηρίου δίπλα από το κύμα.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Από τα Κομιτάτα ο δρόμος οδηγεί στην γραφικότατη παραλία της Αγίας Σοφίας. Ελάχιστα σπιτάκια, βότσαλα και απόλυτη μοναξιά σκιαγραφούν το τοπίο. Η παραλία στα δεξιά σας –κατά το κατέβασμα- και πριν από την Αγία Σοφία, είναι τα Γοργοτά όπου διατηρείται μέχρι σήμερα η εξέδρα από κάποια σκηνή από την ταινία «Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλλι».

ΧΑΓΙΑΝΑ: Από το Νεοχώρι ο δρόμος οδηγεί στην παραλία στα Χαγιάνα. Ο δρόμος όμως είναι στενός, κατηφορικός και θέλει προσοχή – όπως άλλωστε και οι περισσότεροι τέτοιου είδους-.

Η χερσόνησος της Παλλικής αποτελεί το δυτικό τμήμα του νησιού και είναι γεμάτη από ορμίσκους και ακρωτήρια. Η περιοχή έχει διαφορετικό «χρώμα» από την υπόλοιπη Κεφαλλονιά. Έχει μαλακές «ισάδες», εκτάσεις καλλιεργήσιμες και μεγάλη αγροτική παραγωγή, χαμηλούς λοφίσκους, αριέττες και καντάδες, και πολλή … σάτιρα. Πρωτεύουσα της περιοχής είναι το Ληξούρι, αυτό που –σύμφωνα με τον ποιητή Ανδρέα Λασκαράτο- έφτιασε ο Θεός κατά την 7ήμερη περίοδο της Δημιουργίας … μετά από την Οικουμένη και πριν απ’ τσ’ άλλους τόπους! Συνδέεται τακτικότατα πορθμιακά με το Αργοστόλι. Το γέλιο και τα σκωπτικά πειράγματα έχουν εδώ … μεγάλη παράδοση που σήμερα εκδηλώνεται την περίοδο του Καρναβαλιού με πάνδημη λαϊκή συμμετοχή.

Τον καιρό της Τετράπολης, η Παλλική αποτελούσε την αυτόνομη πόλη-κράτος της Πάλης. Το ακρότατο δυτικό σημείο της αποτέλεσε την τελευταία στάση των εμπορικών ελληνικών πλοίων πριν από το άνοιγμά τους προς τη Σικελία. 200 Παλείς, συμπολέμησαν με τους λοιπούς Έλληνες το 479 π.Χ. στις Πλαταιές και μετά τη νίκη γράφτηκαν και αυτοί στο χρυσό τρίποδα που αφιερώθηκε στο ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς. Η αρχαία πόλη Πάλη συνέχισε την πορεία της κατά την βυζαντινή περίοδο και αυτό πιστοποιείται από τα ερείπια παλιών ναών που βρίσκονται στο χώρο της. Γενικά, η βυζαντινή «πινελιά» στο Ληξούρι είναι διάσπαρτη παντού: δεν υπάρχει εκκλησιά που να μην έχει αξιόλογης τέχνης τέμπλα και αγιογραφίες μεγάλων αγιογράφων (Πουλάκης, Μόσχος κ.α.).
Πολλοί άνθρωποι του πνεύματος έχουν πατρίδα τους την Παλλική. Βικέντιος Δαμωδός, Ηλίας Μηνιάτης, Ανδρέας Λασκαράτος, Σπύρος Μαρινάτος, Γεώργιος Μπονάνος, Γερουλάνοι, Ιακωβάτοι, Τυπάλδοι, αδελφοί Πετρίτση και Μπασιά είναι κάποιοι από αυτούς.

Περιπλάνηση στην περιοχή – Αξιοθέατα

ΛΗΞΟΥΡΙ: Σύγχρονη πολιτεία με άνετους δενδροφυτευμένους δρόμους, ωραιότατη παραλία, ωραίες πλατείες. Επισκεφθείτε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη, χώρο μουσειακής αξίας, και θαυμάστε τα χειρόγραφα, τα έργα τέχνης και τα παλαιότατα βιβλία. Το κτίριο που φιλοξενεί τον αξιόλογο αυτόν πνευματικό πλούτο αποτελεί δείγμα προσεισμικής τοπικής αστικής αρχιτεκτονικής (αρχοντικό Ιακωβάτων). Δείτε την ιστορική Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου με την μεγάλη παράδοση στο χώρο της μουσικής –1836-. Φωτογραφήστε το απέναντι αρχοντικό των Γερουλάνων, όπου υπάρχει κελί του Αγίου Παναγή Μπασιά.

Πετρίτσιος Βιβλιοθήκη: επισκεφθείτε την Δημοτική βιβλιοθήκη με το αξιόλογο πλήθος βιβλίων.

ΒΕΣ: Ιστορική επαγγελματική σχολή που λειτούργησε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Σήμερα στο χώρο της στεγάζονται δυο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Λίγο έξω από την πόλη, στα Λέπεδα, επισκεφθείτε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής (16ου αι.) όπου ασκήτεψε ο Όσιος Παναγής Κουρούκλης. Στα Μιχαλιτσάτα αγναντέψτε την εκπληκτική θέα πίνοντας τον καφέ σας.

ΚΑΣΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΑΛΛΗΣ: Σήμερα ο χώρος αυτός ονομάζεται Παλιόκαστρο ή Ντούρι και σε όλη την έκτασή του διατηρούνται ίχνη από ναούς, μεγάλα τμήματα τειχών και διάσπαρτα σε όλο το λόφο και τη γύρω περιοχή βρίσκονται ίχνη λαξευτών τάφων, σπόνδυλοι από κολόνες ναών, καθώς και κομμάτια από αγγεία.

ΧΑΒΡΙΑΤΑ: Στην εκκλησία της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι θαμμένος ο φιλόσοφος και δάσκαλος του Γένους Βικέντιος Δαμωδός.

ΚΗΠΟΥΡΙΑ – ΤΑΦΙΟΣ: Το ιστορικό μοναστήρι με το μοναδικό ηλιοβασίλεμα στο Ιόνιο που, κτισμένο καθώς βρίσκεται σε απότομους βράχους (100 περίπου μ. από την επιφάνεια της θάλασσας) θυμίζει κάτι από … Άγιο Όρος. Πριν φτάσετε στη μονή, δείτε στα δεξιά σας σε πλαγιά του Ταφίου όρους, τα ερείπια ενός άλλου ιστορικού μοναστηριού, της Αγίας Παρασκευής του Ταφιού, που είναι συνδεδεμένο με τους μυθικούς κατοίκους της περιοχής, τους Ταφίους. Διατηρείται η θαυμάσιας τέχνης πύλη.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΟ ΚΟΡΩΝΑΤΟ: Ιστορικό μοναστήρι –χρονολογείται στα τέλη του 15ου αι. Η Παναγιά στο θρόνο είναι θαυματουργή και είναι συνδεμένη με πολλά θαύματα. Σε περίπτωση που θελήσετε να μείνετε εκεί, υπάρχει ξενώνας.

ΔΑΜΟΥΛΙΑΝΑΤΑ – ΡΙΦΙ: Θαυμάστε τα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής προσεισμικά σπίτια και δείτε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα.

ΜΟΝΗ ΚΕΓΧΡΙΩΝΟΣ: Ιστορική μονή όπου στο θρόνο της Παναγιάς κρέμονται αλυσίδες για να θυμίζουν παλαιότατο θαύμα (23/8/1694).

ΛΙΒΑΔΙ: Παρόλο που αποτελεί αξιόλογο υγροβιότοπο, ο χώρος είναι δεμένος με ιστορία. Στην Τρίτη δεκαετία του 20ου αι. οι κρατούμενοι στις εκεί αγροτικές φυλακές μεταμόρφωσαν το Λιβάδι σε τόπο παραγωγικό. Η παραγωγή ιδιαίτερα των σταφυλιών και της σταφίδας κατά τις μέρες αυτές, ήταν αυξημένη κατακόρυφα.

ΡΟΓΓΟΙ Ή ΟΡΟΓΓΟΙ: Παίρνοντας το δρόμο για Μονοπωλάτα θα βρεθείτε στην εκκλησία στους Ορόγγους. Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο και αποτελεί άλλο ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα ρυθμού επτανησιακού μπαρόκ. Δίπλα ακριβώς υπάρχουν τα ερείπια που παλαιού αρχοντικού των Χαριτάτων.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΤΟΓΕΝΑΔΑΣ: Ναός του 12 – 13ου αιώνα.

ΧΑΒΔΑΤΑ: Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα ερείπια των παλιών ανεμόμυλων και θαυμάστε το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ι.Ν. του 18ου αι. των Αγίων Αποστόλων.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΣΟΥΛΛΑΡΩΝ: Δείτε την εκπληκτικής αρχιτεκτονικής εκκλησία της Αγίας Μαρίνας με την διπλή όψη: την επττανησιακού ρυθμού προς βορρά και την νεοκλασσικού προς νότο.

ΒΑΡΔΙΑΝΟΙ: Το νησάκι νότια της Παλλικής όπου υπήρχε μέχρι τους σεισμούς του 1953 θαυμάσιας αρχιτεκτονικής φάρος των αρχών του 19ου αι.

ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΑ: Άλλο ένα χωριό ονομαστό για το κρασί του. Γλεντήστε τον Αύγουστο στο πανηγύρι για το κρασί και επισκεφθείτε το οινοποιείο.

ΡΙΤΣΑΤΑ: Στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία των Ριτσάτων όπου υπάρχουν τα ερείπια του εξοχικού του ποιητή και φιλόσοφου Ανδρέα Λασκαράτου. Λίγο πιο πριν είναι οινοποιείο που χρησιμοποιεί βιολογικές μεθόδους για την παραγωγή κρασιού. Δοκιμάστε τα ιδιαίτερης γεύσης κρασιά του.

Παραλίες

ΑΘΕΡΑΣ: Κολυμπήστε στο πανέμορφο ακρογιάλι του Αθέρα, φάτε ψάρι και επισκεφθείτε την γραφική, παραθαλάσσια εκκλησούλα του Αγίου Σπυρίδωνα.

ΛΕΠΕΔΑ: Οργανωμένη παραλία νοτιότερα του Ληξουριού που έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία.

ΞΙ: Παραλία οργανωμένη που έχει … κόκκινη άμμο και πεντακάθαρα νερά. Το ιδιόμορφο του τοπίου με τα χαρακτηριστικά πετρώματα είναι βέβαιο πως είναι μοναδικό. Η παραλία αυτή ενώνεται με αυτήν του ΜΙΑ ΛΑΚΚΟ.

ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ: Περιοχή παραθαλάσσια στα δυτικά της Παλλικής όπου μέχρι τους σεισμούς του 1953 παρουσιαζόταν το μοναδικό ανεξήγητο φαινόμενο, βράχος που εξείχε από τη θάλασσα και που βρισκόταν κοντά στη στεριά … μετακινείτο ασταμάτητα προς αυτήν!

ΒΑΤΣΑ: Στο μικρό πανέμορφο κόλπο Βραχυνάρι όπου υπάρχει σήμερα η εκκλησιά του Αγίου Νικολάου, έχει βεβαιωθεί η ύπαρξη αρχαιότατου ναού του Ποσειδώνα. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου φιλοξενούνται τα θαυμάσιας τέχνης ψηφιδωτά του.

ΛΑΓΚΑΔΑΚΙΑ: Με κατεύθυνση προς τον διατηρητέο σήμερα Φάρο του Γέρο Γόμπου, σταματήστε στην μικρή παραλία στα Λαγκαδάκια και δροσιστείτε στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου.

ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟΣ: Οδηγηθείτε στο ψηλότερο χωριό της Παλλικής, στα Καμιναράτα και δείτε το παλιό ελαιοτριβείο. Μετά, κατηφορίστε για την εκπληκτική παραλία της Πλατιά Άμμου με τη θέα που σου κόβει την ανάσα. Ετοιμαστείτε όμως να κατεβείτε αρκετά σκαλιά για να φτάσετε στην ακρογιαλιά. Φυσικά, το ανέβασμα είναι κάπως … ξεθεωτικό!

ΠΕΤΑΝΟΙ: Εκπληκτικής ωραιότητας «άσπρη» παραλία –βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία- με βαθιά και απότομα νερά. Το Ιόνιο πέλαγος ανοίγεται στα «πόδια» σας.

ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ: Η μικρή αυτή πανέμορφη αμμουδιά βρίσκεται κάτω από τα Δαμουλιανάτα και σε απόσταση 5 περίπου χλμ. Αν αγαπάτε την πεζοπορία, δοκιμάστε το κατέβασμα προς στην παραλία. Η διαδρομή είναι θαυμάσια.

ΑΜΙΔΙ: Εκπληκτικής ωραιότητας παραλία στην οποία φθάνετε μόνο με βάρκα από τον Αθέρα ή από τα Ζόλα. Αν δοκιμάσετε να πάτε εκεί, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και κάποιο φαρμακείο.

to-topto-top