ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ & ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΛΑΣΣΗ
Αργοστόλι: πρωτεύουσα του νησιού από το 1757. Συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο πληθυσμό και τις περισσότερες δραστηριότητες. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά και βρίσκεται ασφαλώς τοποθετημένο στο εσωτερικό μέρος του τρίτου φυσικού λιμανιού της Μεσογείου. Παρόλο που η μαρίνα, δεν λειτουργεί ακόμη, από την πλευρά της πόλης μπορούν να ελλιμενισθούν με ασφάλεια αρκετά σκάφη.
Η φροντισμένη και σύγχρονη αυτή Κεφαλλονίτικη πρωτεύουσα, γοητεύει και εντυπωσιάζει όσους την επισκέπτονται. Η αρχοντική και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα με την πληθώρα και ποικιλία των καταστημάτων, τους περιποιημένους και καθαρούς δρόμους, τα καλαίσθητα οικοδομήματα συμβάλουν στη δημιουργία ενός τουριστικού θέρετρου υψηλών προδιαγραφών. Το καλό οδικό και θαλάσσιο δίκτυο διευκολύνει την περιδιάβαση κάθε γωνιάς τού νησιού και επιτρέπει την απεριόριστη διεύρυνση των οριζόντων του περιηγητή. Συχνότατη είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Ληξούρι.
Περπατώντας στην πόλη – Αξιοθέατα
Οι σεισμοί του 1953 ισοπέδωσαν το Αργοστόλι και άφησαν πίσω τους μόνο δυο οικήματα στην πόλη, δείγματα τοπικής αρχιτεκτονικής επηρεασμένης από το baroque: το ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΚΕΝΤΙΛΙΝΗ-ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ στο ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ (οδός Ριζοσπαστών), διαγώνια σχεδόν με την ιστορική ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, και το αρχοντικό του ΒΡΕΤΤΟΥ (δίπλα στην Βιβλιοθήκη). Η ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στεγάζει πάνω από 60.000 βιβλία, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι σπάνια. Επίσης στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η περίφημη συλλογή των Βαλλιάνων. Στο ισόγειο του μεγαλόπρεπου κτιρίου υπάρχει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Το αρχειακό υλικό του απεικονίζει το ιστορικό παρελθόν του νησιού, από τον 15ο αι. μέχρι και τους σεισμούς. Αντικείμενα από την αστική τάξη αλλά και από την αγροτική, φωτογραφίες, ενδυμασίες, έπιπλα, αντικείμενα λατρείας κοσμούν το χώρο. Από την επάνω πλευρά του κτίσματος υπάρχει το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ όπου υπάρχουν έγγραφα τοπικού ενδιαφέροντος από τον 16ο αι., ενώ κοντά βρίσκεται και το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Εκτίθενται παλαιολιθικά εργαλεία, νομίσματα, ευρήματα ανασκαφών από τους αρχαίους μυκηναϊκούς τάφους της Κεφαλληνίας, γλυπτά, καθώς και το περίφημο μωσαϊκό (6ος αι. π.Χ.) με τα δελφίνια. Απέναντι από το Αρχαιολογικό βρίσκεται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ». Ιδρύθηκε το 1848. Φιλοξένησε –και φιλοξενεί- μεγάλους θιάσους και συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του νησιού. Κοντά στην ιστορική ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, στη μεγάλη κεντρική πλατεία που σφύζει από ζωή και κίνηση όλες σχεδόν τις ώρες, βρίσκεται το ΙΔΡΥΜΑ ΦΩΚΑ-ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ. Το οίκημα που κτίσθηκε στα σχέδια του παλαιότερου είναι αντίγραφο των σχεδίων της παλαιάς οικίας των αδελφών Φωκά. Υπάρχουν νομίσματα και λιθογραφίες Επτανησιακού ενδιαφέροντος. Από την επάνω πλευρά της πλατείας είναι ο Παιδικός Κήπος και απέναντί του, ο ΚΗΠΟΣ ΤΟΥ ΝΑPIER, δωρεά από την οικογένεια του Άγγλου Τοποτηρητή Charles James Napier. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί σε δημοτικό αλσύλλιο. Διάσπαρτοι πίνακες στον Κήπο ξετυλίγουν την ιστορία του, ενώ λίγο μετά την είσοδο στέκει η προτομή του Napier.
Το βραδάκι, αξίζει να περπατήσετε στον γουλόστρωτο πανέμορφο παραλιακό δρόμο, αλλά και στο εμπορικό ΛΙΘΟΣΤΡΩΤΟ, στην αρχή του οποίου υπάρχει η αξιόλογη Ορθόδοξη ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ με το χρυσό ξυλόγλυπτο παλαιό τέμπλο της. Στη μέση σχεδόν αυτού του πεζόδρομου είναι η Καθολική εκκλησία και λίγο πιο κάτω η ιστορική ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ, η πρώτη πλατεία του Αργοστολίου, με το περίφημο ρολόι. Επισκεφθείτε τον ΠΎΡΓΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΑΣ και οδηγηθείτε με τις φωτογραφίες που εκτίθενται εκεί, στο χθες.
Νυκτερινή ζωή
Τη νύχτα η πρωτεύουσα είναι διαφορετική. Εντυπωσιακή, ζωντανή και φανταστική –όπως στο πρωϊνό φως- και γεμάτη από νυχτερινή ενέργεια. Μόλις τα φώτα ανάψουν, το Αργοστόλι ζωντανεύει προσφέροντας σε κάθε έναν κάτι: χαρά, διασκέδαση, πολλή μουσική, γεύσεις και ποτό. Στη Λάσση, αλλά ειδικότερα στο Αργοστόλι υπάρχουν πολλά clubs και bars που κρατούν τη νύχτα … φρέσκια μέχρι την ανατολή του ήλιου.
Περιπλανήσεις κοντά και μακριά από το Αργοστόλι
ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΑΣΣΗΣ: Αξίζει να περπατήσετε εκεί. Θα συναντήσετε τους ΘΑΛΑΣΣΟΜΥΛΟΥΣ και τις ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ, μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο όπου το θαλασσινό νερό κατακρημνίζεται σε υπόγεια σπήλαια και μετά από διαδρομή 14 ημερών εκβάλλει στο άλλο άκρο της Κεφαλλονιάς, στην περιοχή της Σάμης. Μεγάλος μύλος κάνει ορατό το φαινόμενο. Λίγο μετά τις Καταβόθρες το ΦΑΝΑΡΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, με τα θαυμάσια ηλιοβασιλέματά του, αποτελεί αντιγραφή του παλαιού που κτίσθηκε το 1829.
ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΦΑΓΗΣ ΙΤΑΛΩΝ: Στα 400 περίπου μ. και στο δεξί σας χέρι, υπάρχει όρυγμα για να θυμίζει τη σφαγή της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui κατά την Ιταλογερμανική σύρραξη στην Κεφαλλονιά (η σφαγή έλαβε χώρα σε πολλά μέρη του νησιού). Στο ύψωμα του λόφου υπάρχει κεντρικό μνημείο σε ανάμνηση του απάνθρωπου και τραγικού αυτού γεγονότος.
Ο δρόμος σμίγει με τον κεντρικό δρόμο της Λάσσης, το πλέον πολυσύχναστο παραθεριστικό κέντρο της περιοχής, που πρόσφατα έχει συνδεθεί με το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου κατά το ταξίδι του προς τη Ρώμη.
ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ: Υπάρχει στο ύψωμα μεταξύ της περιοχής Λάσσης και Σπηλίων. Εκεί ήταν το πρώτο ασκητήριο του Προστάτη του νησιού, όταν τον 16ο αι. ήλθε στην Κεφαλλονιά.
ΚΟΥΤΑΒΟΣ: Αν είστε περιπατητές, δοκιμάστε να κάμετε τον γύρο του περιαστικού οικολογικού πάρκου, του Κουτάβου. Στο οικοσύστημα φιλοξενούνται μερικά από τα σπάνια είδη χλωρίδας του Κεφαλληνιακού χώρου και τα πτηνά που διαβιούν εκεί, προστατεύονται. Η διαδρομή απλώνεται γύρω από την λιμνοθάλασσα και «κλείνει» με την ιστορική ΓΈΦΥΡΑ DE BOSSET. Η Γέφυρα με τις κομψές λίθινες καμάρες είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο, καθώς αποτελεί θαύμα μηχανικής του 1813. Κατασκευάστηκε με απόφαση και σχέδια του διοικητή Κεφαλληνίας επί Αγγλοκρατίας και μηχανικού Charles-Philippe de Bosset για να δώσει λύση στο βασανιστικό πρόβλημα πρόσβασης στο Αργοστόλι και στην αποφυγή του τότε ελώδους και νοσηρού Κουτάβου. Σήμερα, η Γέφυρα σε συνάρτηση με την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό και λειτουργικό σύνολο, κόσμημα και θησαυρό του Αργοστολίου.
ΡΑΖΑΤΑ: Υπάρχουν πολλοί αρχαίοι τάφοι, αλλά κυρίως μπορείτε να δείτε τα ερείπια της μιας από τις 4 πόλεις-κράτη της Κεφαλλονιάς, της ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΡΑΝΗΣ, η Ακρόπολη της οποίας βρίσκεται στο λόφο, στο μυχό της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου.
ΦΑΡΑΚΛΑΤΑ: Δείτε το ιστορικό σπίτι του γνωστού Κεφαλλονίτη-Ρουμάνου ποιητή Παναϊτ Ιστράτι. Στο χωριό, εκτός από το καμπαναριό, υπάρχουν αρκετά σπίτια που σώθηκαν από τον σεισμό του 1953.
ΔΕΙΛΙΝΑΤΑ: Δείτε το παλαιό ελαιοτριβείο και την εκκλησιά της Παναγιάς της Λάμιας με το τέμπλο του 18ου αι.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΗΝΙΑΣ. ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ – ΒΟΥΤΗ: Καθώς προχωρούμε προς το βόρειο μέρος της Κεφαλλονιάς και στο ύψος του Αγκώνα –περιοχή Θηνιάς-, απλώνεται στα πόδια μας η γραφική παραλία της Αγίας Κυριακής με άμμο και βότσαλα. Στις μικρές ψαροταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει φρέσκο ψάρι. Αριστερά είναι η χαριτωμένη παραλία της Βούτης.
Μπορείτε να νοικιάσετε σκάφος και να ξεναγηθείτε σε κοντινές παραλίες που δεν έχουν πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο, όπως η Φτέρη, το Καμάρι, το Αμίδι.
Παραλίες
Μακρύς και Πλατύς Γιαλός
Στον Κεφαλλονίτικο τουριστικό παράδεισο, πρώτη θέση κατέχουν οι κοντινές παραλίες του Αργοστολιού, ο Μακρύς και ο Πλατύς Γιαλός. Το κολύμπι στα κρυστάλλινα νερά των δυο αυτών χρυσών ακτών είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αναψυκτήρια, πρόβλεψη και μέριμνα για την ασφάλεια των λουομένων, άριστη ποιότητα του νερού κολύμβησης, όλα αυτά, συνέβαλαν στο να βραβεύονται –χρόνια τώρα- οι δυο αυτές παραλίες.
Μηνιές και λοιπές παραλίες
Γύρω από το αεροδρόμιο υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες για όσους αγαπούν οργανωμένες αλλά και απόμερες ακρογιαλιές. Η πρόσβαση εκεί προϋποθέτει αυτοκίνητο.
Κοντά στο Αργοστόλι είναι τα Καλάμια, τα Γραδάκια, η παραλία της Παλιοσταφίδας (ή Μεντιτερανέ), η παραλία στο Φανάρι.